Halaman

Isnin, 29 Disember 2014

Oh Modemku!


Semasa langit sedang berdentum dentam pagi semalam, aku masih ralit melayari internet. Sekonyong-konyongnya... panggg... bunyi letupan yang kuat berserta cahaya di depanku.

Aku pun bangun melihat switch board di depanku. Tidak ada circuit breaker yang trip. Heran juga. Aku yang tahu serba sikit tentang elektrik sebab memang dulu aku ambil kos eletronik masa di IKMKL didatangi persoalan... tadi cahaya dari mana?

Cuba mencari bau... kut ada mana-mana bahagian alat eletrik yang terbakar... tak ada juga. Aku terus menutup laptop, mencabut semua plug eletrik kecuali peti ais. 

Aku segera teringat satu waktu dulu tv di rumah abah terbakar di bahagian supply circuit kerana disambar kilat. Bila abah minta LLN (Lembaga Letrik Negara) siasat, rupanya grounding cable rumah abah dah tercabut dari bumi. Terpaksa abah beli tv baru. 

Bila petang, aku nak buka internet, tak ada sambungan. Aku segera jengah ke arah modem aku yang juga di depan.... malap. Aduh... sahih la.. yang meletup pagi itu adalah modem streamyx aku...

9 ulasan:

Sham berkata...

Apa lg modem barula jawabnya IM...Huh LLN tu lama betul xdengor tu...zaman2 sy sekolah dulu tuh...

smbotak berkata...

pernah sekali kena macam ni. terpaksa tunggu hampir seminggu untuk dapat ganti yang baru dari TM, mujur masih ada lagi waranti.

sejak tu, memang saya akan off pc dan jugak modem ni tiap kali hujan.

Nor Azimah berkata...

Saya kalau hujan je anak-anakpun kena forbid dariguna kompoter ke, tv ke, berjaga2

Kakzakie berkata...

Musim hujan ni memang kena lebih berhati-hati IM. Nampak gaya kena beli barulah..

CikAnie berkata...

saya pun baru tukar modem streamyx,, dah abih waranti terpaksa beli baru hihihi,,

aizamia3 berkata...

Saya pun baru tukar modem yang baru.. kena beli baru sebab dah tamat tempoh warranty nya.

iryanty ahamad berkata...

kalau hujan yan memang cabut segala plug kecuali peti ais...sedia payung sebelum hujan :-))

hrusli61 berkata...

Saya ada extra moderm mai rumah boleh ambil.
In shaa Allah.

JR berkata...

Saya dah 2 kali tukar modem Streamyx. Kali pertama nasib baik masih ada warranti, mereka tukar modem baru yang lebih stylo. Kali kedua warranti dah habis, kena beli modem baru, harga beratus juga....