Halaman

Jumaat, 13 Januari 2012

Zikra Jumaat 3 - Nikmat

فَإِذَا مَسَّ ٱلۡإِنسَـٰنَ ضُرٌّ۬ دَعَانَا ثُمَّ إِذَا خَوَّلۡنَـٰهُ نِعۡمَةً۬ مِّنَّا قَالَ إِنَّمَآ أُوتِيتُهُ ۥ عَلَىٰ عِلۡمِۭ‌ۚ بَلۡ هِىَ فِتۡنَةٌ۬ وَلَـٰكِنَّ أَكۡثَرَهُمۡ لَا يَعۡلَمُونَ (٤٩

 Maka apabila manusia disentuh oleh sesuatu bahaya, dia segera berdoa kepada Kami; kemudian apabila Kami memberikannya sesuatu nikmat (sebagai kurnia) dari Kami, berkatalah dia (dengan sombongnya): Aku diberikan nikmat ini hanyalah disebabkan pengetahuan dan kepandaian yang ada padaku. (Tidaklah benar apa yang dikatakannya itu) bahkan pemberian nikmat yang tersebut adalah ujian (adakah dia bersyukur atau sebaliknya), akan tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahui (hakikat itu)

Surah: Az Zumar

14 ulasan:

Deru Ombak berkata...

Salam IM,,

Kita Akan selalu merasakan setiap pemberian Dari Allah itu adalah nikmat, walaupun itu adalah sebahagian ujian Dari Allah jua..

kakcik berkata...

Tiada daya dan upaya kita sekira tiada izin dariNya...

Sham berkata...

salam IM...fuh lama tul tak menziarahi sahabat...

bila diduga dengan sakit, baru teringat akan nikmat kesihatan yang dinikmati selama ini...

insan_marhaen berkata...

DO,
Allah berhak menguji kita kerana kita adalah hambaNya.

kakcik,
yelah.. bila Allah kata kun.. maka.. fayakun!

sham,
maaf. IM pun dah lama tak ziarah sana. skait?

Anonymous one berkata...

nasihat yang baik, jangan lupa baca surah al kahfi..rasanya IM ada share juga kan

berpean-pesan ke arah kebaikkan ^_^

IMANSHAH berkata...

jangan kita kufur nikmat-Nya

S..U..D..@..I..S berkata...

ujian ni dalam berbagai2 bentuk kan IM sihat, sakit susah dan senang diantara bentuk ujian..

tq peringatan yg baik

LadyBird berkata...

kite usaha kuat mcmn pun..
bersungguh mcmn pun..
gune kabel sebesar manapun.,.
andai Alalh tidak izinkan..
ia tetap tidak akan berlaku..

insan_marhaen berkata...

ao,
sesama kita saling ingat mengingati.

imanshah,
ya, syukulah selalu.

sudais,
ya..harap kita tidak tersungkur dek pukulan ujian tuahn ini yang kadangkala datang bertubi-tubi.

ladybird,
betul tu. baru tengok klip video sham kamikazi. memang hidayah itu terletak di tangan tuhan..

ashrafi berkata...

Assalamualaikum.

Terima kasih perkongsian dan peringatan yang bermanfaat ini.

Salam ukhuwwah

a.samad jaafar berkata...

betapa ramai yg gagal apabila diuji dgn nikmat dan kesenangan..

Citarasa Rinduan berkata...

sentiasa tabah hati seorang yang bernama Im..

IM, jika berminat join ya

http://ruhayurazali.blogspot.com/2012/01/pemberitahuan-gubar-bloglist-entry.html

nyanyisunyi berkata...

Mudah2an kita sentiasa bersyukur atas nikmat yg Allah beri dn sentiasa mengingatiNYA dimasa susah dn senang..

insan_marhaen berkata...

ashrafi,
Tkasih kerana singgah blog IM. Dah follow pun blog awak. IM akui awak memang suka menulis!

samad,
Memang ada yang gagal, ada yang berjaya. Kita di golongan mana, ya!

CR,
Dah join. Maaf, IM tak perasan ada stick note tu.

nyanyosunyi,
Selangkah kita rapat kepada Tuhan, seribu langkah Dia rapat kepada kita.