Halaman

Isnin, 3 Ogos 2015

Teh Lemon


Sepanjang hari ini sunyi jer suasana rumah. Dah 2 hari ibu_suri tak boleh tidur; hari ini dia qada' semuanya. Akhmal pun sama, 2 hari merayap ntah ke mana. Tidur 'mati' dalam bilik walaupun talipon asyik berbunyi.

Jadi, aku tak perlu kalut nak masak. Apa yang ada kat dapur aku makan. Bila bangun ibu_suri sekejap tadi, aku gorengkan nasi untuk dia makan dengan sambal belacan serta minum teh hijau dengan campuran hirisan lemon.  Kemudian berdengkur balik.

Lemon tu sebenarnya Along yang beli Raya dulu. Tinggal sebiji dalam peti ais. Tu yang mai idea campurkan ke dalam teh Yunan atau teh hijau, minuman rutinku akhir-akhir ini bagi mengganti 3in1 setiap hari.

Aku belek-belek kat internet, rupanya khasiat lemon ini berbeza jika di campur ke dalam air sejuk  - kita cuma dapat khasiat vitamin C atau air panas - kita akan mendapat Lyccopene yang bagus untuk pencegahan kanser. Boleh baca lanjut di sini: lemon. Tapi kalau dapat meminumnya dengan teh tanpa gula, boleh awet berat badan. Tu kalau ikut kenyataan kat sini la...

Apapun, aku masih tak dapat tinggalkan 3in1 100% lagi. Susah juga nak buang habit minum ini yang jadi rutin aku selama bekerja dulu.

Hujan lebat pulak di luar...

10 ulasan:

Kakcik Nur berkata...

Semoga ada manfaatnya setiap makanan yang kita ambil mengikut aturan...

iryanty ahamad berkata...

kat sini juga dah mula hujan turun setelah sekian lama tak hujan...alhamdulilah

saniah ibrahim berkata...

Samalh disini hujan sejak dinihari.... Mng banyak khasiat lemon..
Teh o pun sedap diperah lemon

Nor Azimah berkata...

Alhamdulillah...trmkasih krn sudi menerima teguran semalam..
Moga kita menjadi lebih bersyukur..

Kakzakie berkata...

Dapur rumah kakak dari dulu hingga kini tak pernah lari dari lemon. Selain utk buat tomyam, minum dgn teh-o dan madu pun sedap. Campur dengan ais-krim soda+daun pudina letak ais pun nyamannya IM hihi...

Sham berkata...

dah hampir setahun jadi rutin harian sy setiap pagi minum lemon + madu...ermm memang ada terasa beberapa kebaikannya...

Nazlee Ismail PCL berkata...

kena biasakan minum teh O lemon tanpa gula setiap pagi..pcl ada jugak amalkan selepas raya..takut dah rasanya sebab makan berlebihan toksik banyak dalam badan.

Dewi Aja berkata...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Bunda a.k.a KN berkata...

Bunda selain minuman jus lemon ngn teh hangat atau dengan madu....suka juga hiris2 limau tu masuk dalam tumbler bertutup campur ngn air kosong atau mineral....biar beberapa jam kemudian minum.....detox katanyer...

Bunda a.k.a KN berkata...

Bunda selain minuman jus lemon ngn teh hangat atau dengan madu....suka juga hiris2 limau tu masuk dalam tumbler bertutup campur ngn air kosong atau mineral....biar beberapa jam kemudian minum.....detox katanyer...