Halaman

Rabu, 12 Ogos 2015

Kitaro


Bebaru ni aku pinjam box set cd Kitaro dari anak sulong JH

Malam ini, bilamana aku dan ibu_suri tak dapat memicing mata, aku ajak ibu_suri bersiar. Jalan yang lengang memudahkan aku memandu secara santai sambil mendengar kombinasi alunan musik dan irama alam dari cd Kitaro ini.

Aku mula berjinak mendengar musik Kitaro ini semasa aktif dengan persembahan pentas di bawah anjuran bersama JIM, ABIM dan beberapa ngo lain.  Paling ketara ialah semasa kami menganjurkan pementasan di lapangan Fort Cornwalis, Padang Kota Lama atas tema membantah kekejaman yang dilakukan oleh tentera Kosovo terhadap rakyat Bosnia. Musik Kitaro inilah yang banyak mengiringi persembahan kami itu. Satu kenangan manis yang sukar dilupakan.

Apa yang aku tahu tentang musik Kitaro ini ialah ia banyak menggabungkan ciri-ciri alam semulajadi ke dalam gubahan musiknya. Kalau nak dengar satu dari musiknya boleh lah ke sini.

Terfikir... bagus juga kalau aku ada sekeping cd  Kitaro ni sebagai koleksi terbaru. Boleh juga dengar bila balik kampung hujung minggu ni. Tak perlu pinjam lagi...

6 ulasan:

JR berkata...

Saya juga pernah beli CD Kitaro masa muda2 dan orang ketika itu suka pakai CD. Tapi sekarang satu CD pun tak ada dlm kereta saya, saya lebih suka layan radio...

aTieYusof Family berkata...

Masa study dulu sllu sgt dengar muzik Kitaro ni.. minat sgt..suka dengar.. skrg ni klu sy nk dgr bukak you tube jer

iryanty ahamad berkata...

jup lagi nak dengar kat youtube...pertama kali nak dengar :-)) kitaro

Mario berkata...

bagus betul bro IM masih setia beli cd...saya dlod je kat youtube convert ke mp3...tp sekarg ni mcm bro JR jugak,,, dengar radio je sbb dalam keta sekejap2 je time pegi balik keje je...kat rumah dpt tgk tv pun dah baik dah...hehe

teh ramuan berkata...

dulu2 pernah dengar
best
sekarang ni dah jarang dengar muzik

wa berkata...

Dulu2 memnag selalu dengar muzik kitaro ni....:)