Rabu, 3 Mei 2023

Teh Daun Sanna

Lama tak bertemu. Apa khabar rakan blog semua? Selamat Hari Raya.

Raya aku tahun ini duduk rumah sahaja. Sejak ibu_suri tiada aku semakin malas nak keluar berjalan jalan. Sementelah mak abah dan mak abah mertua aku pun dah tiada, lagilah bertambah tambah tawarnya hati aku untuk ke mana mana jika tidak ada keperluan.

Sejak akhir akhir ini aku mempunyai masaalah tak ada rasa nak buang air besar. Perut dah rasa keras semacam. Hingga pernah satu malam tu aku minta angah hantarkan ke hospital sebab rasa dah 'kecemasan'.


Sekarang ini aku cuba amalkan minum teh daun sanna. Aku google google kat google terbacalah minuman ni. Aku beli secara atas talian.

Mulanya aku cuba minum secawan. Esok takda rasa nak berak pun. Tapi kalau baca iklan dia bukan main. Minum secawan, tak lama... gedebus keluar segala kerak kerak yang tersimpan bertahun tahun.

Aku ada cuba minum Leptos. Berkesan juga tapi pada la. Sekotak 8 sachet harga rm50. Satu sachet jatuh harga lebih rm10. Kayangan betoi!

Aku amalkan juga minum green tea. Ha ha...macam macam la aku try.

Pagi ini aku kembali semula kepada teh sanna. Aku masih berharap kepada keserasian khasiat teh ini dengan perut aku. Kalau tidak hari ini, esok lusa akan berkesan agaknya.

Pemakanan kesihatan ini memerlukan amalan sebenarnya. Bukan sekali minum dah menjadi.

Ianya bukan seperti ubat, makan sekali dah beri kesan.

Macam macam la bila dah tua ni. Ada saja yang pancit. Berjalan pun dah kena slow slow.

Lutut dan pinggang semua dah kondem!

Bye...1 ulasan:

SukaniMusik berkata...

tetap selalu semangat pak cik..

jika rasanya masih susah, cuba makan buah pepaya, ianya bagus untuk susah nak buang air besar.