Jumaat, 5 Julai 2019

Zaman Silamku di SRC

Tak tahu nak tulis apa sebenarnya. Tetapi disebabkan dah lama aku tidak menulis di sini, bos pulak balik awal sikit, hari ini pula hari Jumaat dimana aku tak perlu tergesa-gesa balik mengambil cucu dari Transit, maka nak juga mencatat sesuatu demi menghidupkan blogku ini.

Semasa aku sedang makan nasi lemak yang diberi oleh salah seorang guru tadika di sebelah ofis ku tadi, aku teringat zaman sekolah aku di tingkatan 4 dan 5 sekitar tahun 1976 dan 1977. Bagi akulah, kalau ditanya era mana yang kalau diminta untuk kembali semula ke belakang, aku akan memilih zaman sekolah menengah ini. 

1977 adalah tahun mula-mula seluar hijau diperkenalkan menggantikan seluar panjang warna putih. 1977 juga adalah tahun dimana aku dilantik sebagai pengawas perpustakaan. Aku memang suka dengan buku dan stationary, jadi pelawaan oleh cikgu Maznah Ismail yang incharge perpustakaan masa itu aku terima. Merasalah aku memakai tali leher. Lencana pula bagi pengawas perpustakaan akan dipinkan di sebelah kanan baju.

Di tahun ini aku ke sekolah menaiki basikal. Masa tu handle basikal jenis tinggi yang aku panggil handle chopper. Di tengah handle itu pula ada carrier kecil dengan pengepit untuk meletakkan buku yang tak muat beg.

Aku ada grup studi masa itu. Namanya JASS diambil sempena 3 lagi nama sahabatku... Junidal Amri, Samsuri dan Shamsuddi. Kami memang selalu bersama. Shamsuddi adalah pelajar pintar, ketua kelas semasa tingkatan 4 dan mendapat SPM pangkat pertama. Khabarnya selepas tamat belajar dia menjadi doktor.

Antara ke tiga-tiga sahabat aku ini, Junidal Amri adalah sahabat aku yang paling akrab. Berambut kerinting dan antara pemain hoki sekolah. Bapanya adalah pemilik kedai kopi di Stesyen Keretapi Ipoh masa tu. Jadi, kerap jugalah aku lepak dengan dia di sana.

Kebetulan Masjid Negeri dekat sahaja di situ. Grup kami selalunya buat studi grup di perkarangan masjid. Nama aje studi. Bacanya entah banyak mana, selebihnya sembang atau tidur...hehe

Samsuri ini pendiam sikit. Macam akulah agaknya. Yang istimewanya dia ni boleh faham dan tahu cakap Tamil sebab dia tinggal di kuarters LEB ( kalau tak silap aku la. Kalau sekarang ni TNB. ) Dia ni peminat Dhalan Zainuddin. Kalau kat fail cap crocodile dia tu memang akan dibalut dengan poster Dhalan Zainuddin di kulit luar.

Samsuddi pernah datang ke rumah aku bersama anak isterinya semasa Hari Raya satu masa dulu tetapi aku tidak ada kerana aku dah bekerja di Pulau Pinang.

Aku mula mengasah bakat menulis di zaman inilah. Masa ini ada Utusan Pelajar. Aku tak pernah miss membelinya. Bila dapat sahaja, helaian pertama yang aku buka ialah ruangan Taman Sains kelolaan Pak Matlob. Aku masih ingat nombor keahlian kelab atau AKS aku masa itu... AKS 70.

Aku juga pernah menulis di majallah sekolah bernama TERAS. Pernah memenangi peraduan menulis sajak yang bertajuk BISMILLAH dan dan menyertai pertandingan bahas ainter-class serta berlakun dalam taridra.

Aku dipilih menjadi ketua kelas semasa tingkatan 5. Pendiam dan pemalu macam aku ni pun boleh jadi ketua. Masa mula-mula aku kena berdiri di depan kelas memberi taklimat, berpeluh-peluh rasanya...

Hah...hah.... Terlupa pula nak habaq. Sekolah aku tu ialah Sek Men Raja Chulan, Ipoh. Dekat dengan Maktab Perguruan Ipoh dan Stesyen Radio Malaysia Ipoh.

Ah... manisnya kenangan itu. Terhibur sekejap hati ini bila menulis dan mengingati semula zaman-zaman remaja itu...

8 ulasan:

Kakcik Seroja berkata...

Kakcik dulu juga rajin menulis puisi untuk makalah sekolah sewaktu di tingkatan 5. Karya kakcik juga pernah tersiar di Utusan Pelajar dan di Radio Singapura... semuanya kini hanya kenangan... :)

mokja berkata...

Saya suka membaca,Setiausaha Perpustakaan Sekolah,melukis komik yg jadi rebutan kawan2 utk baca...best friend jadi doktor. Antara kenangan zaman sekolah menengah di Kedah.Lepas tu jadi perantau.

insan marhaen berkata...

Wah.. Kira penulis bilis juga makcik ni...

insan marhaen berkata...

Ye la... Best friend kerja bagus bagus. Kita juga yang sekadar menjadi warga marhaen...

Umpan Khusus Ikan Mas Siang Hari berkata...

Thanks for sharing, sukses terus..

insan marhaen berkata...

Terima kasih tuan kerana sudi singgah dan baca.

Betul kata bijak pendai, orang muda penuh dengan cita cita. Orang tua penuh dengan kenangan...

Warisan Petani berkata...

hanya tinggal kenangan.
boleh usahakan buat reunion

mamapp berkata...

Seronok zaman belajar Kan.. hebat Lah seorg ketua.